Hiver z
belgijskiego regionalnego Brasserie Fantôme to Saison z przyprawami warzony w okresie zimowym, przy czym jego receptura zmieniana jest co roku.
Alkohol na poziomie 8% obj., piwo niefiltrowane, refermentowane w
butelkach. Skład: woda, słód, chmiel, drożdże, cukier i przyprawy. Na ratebeer 96/94 punkty overall/style przy ponad 700 głosach.
Zielona
butelka
"szampanówka" o pojemności 750ml ze złotym kapslem, pod którym
dodatkowo znajduje się korek, skromną niebieską etykietą z malowanym "duszkiem", z
kontrą, z lakonicznymi danymi o składzie i parametrach zawartości. Pana
nieduża, gruba, szybko opada
do firanki. Barwa brunatno pomarańczowa, mętna. Aromat estrowy, są brzoskwinie, gruszka, kandyzowana skórka pomarańczy, agrest, porzeczki, winogron, do tego przyprawy. W smaku półsłodkie, minimalnie kwaskowe, prym znów wiodą gruszki, kandyzowane owoce, suszone morele, głóg, wino domowe, jakieś fenole... Skojarzenia z keksem bakaliowym. Goryczka nieduża, karbidowa (acetylenek wapnia)? Wysycenie średnie, alkohol dość dobrze ukryty. W odbiorze półpełne, ale jednocześnie dość ciężkie i przez to mdłe, ciężkie do picia...
Taki keks w płynie, na dłuższą metę dość męczący...
Cena: 6,20€
7/10 pkt
Zakupione w belgijskim w sklepie online www.bieresgourmet.be
Browar:
www.fantome.be
www.facebook.com/BrasserieFantome
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz