Barrel Nygus to uwarzony w Browarze Zarzecze, przez kontraktowy browar Solipiwko, Double Milk Stout WBA, czyli leżakowany w beczkach po whisky. Jest
to ciemne, mocne piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i pasteryzowane, o
zawartości alkoholu na poziomie 7,4% obj, 19,1° Plato i goryczce 38 IBU, chmielone polską Marynką i Lubelskim. W zasypie mamy słód pale ale, monachijski, karmelowy, czekoladowy, black, słód pszeniczny, płatki jęczmienne, laktoza, suche drożdże US-05. Na ratebeer kosmiczne 98 punkty overall i 98 style, co daje miejsce w Top 50 w kategorii Sweet Stout. Warka do 10/12/2016.
Butelka 330ml, niebieska etykieta z białymi napisami,
pełne dane o składzie i parametrach trunku, czarny
goły kapsel. Piana niska, sycząca jak na coli, szybko znika do zera. Barwa ciemno brązowa, prawie czarna, nieprzejrzysta. W aromacie wyraźnie czuć beczkę - wanilia, dębina i świeży kokos, poza tym czekolada, kawa cappuccino i karmel. W smaku dość słodkie, ponownie króluje wanilina, czekolada, kawa latte oraz likierowy alkohol, który z niewielką paloną goryczką całkiem fajnie kontrują słodycz. Posmaki whisky, starego drewna i coli w aftertejsie. Wysycenie niskie do średniego, drobne, początkowo odrobinę za wysokie. Dość rzadkie w odczuciu, lepkie, bardzo pijalne.
Ciekawy Sweet Stout, fajnie zmieniony leżakowaniem w beczce, przyjemny w zapachu i przez swoją wodnistość nieziemsko pijalny, co nie jest tu dla mnie zaletą, ponieważ spodziewałem się bardziej gęstego, pełnego trunku.
Cena: 15,20zł
7,5/10 pkt
Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl
Browar:
http://browarsolipiwko.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz