Wheat is the New Hops to Funky IPA z duńskiego Mikkellera, uwarzone w belgijskim De Proef Brouwerij w kooperacji z amerykańskim Grassroots ("odnogą" Hill Farmstead). Piwo chmielone amerykańskimi odmianami Citra i Centennial, fermentowane dzikimi drożdżami brettanomyces. Zawartość alkoholu na poziomie 6% obj., brak
danych o ekstrakcie i IBU. W składzie woda, słód jęczmienny,
słód pszeniczny, niesłodowana pszenica, chmiel oraz drożdże. Na ratebeer 96/97 punkty overall/style. Data ważności do 26/08/2016.
Puszka
500ml, niepełny skład, z parametrów podana tylko
wysokość alkoholu. Piana obfita, drobna, dość trwała, zdobiąca nawet szkło. Barwa jasno złota, lekko opalizująca, z drobnymi
pęcherzykami gazu. Aromat intensywnie cytrusowy i żywiczny, w tle odrobina siana i stajni. W smaku pół wytrawne, bardzo orzeźwiające, sporo tu iglaków, cytrusów a w tle odrobina nutek funky od brettów. Biszkoptowa podstawa słodowa fajnie kontrowana średnią do wysokiej goryczką, świerkowo grejpfrutową, nieco zalegającą, ale przyjemną, soczystą. Wysycenie średnie, drobne.
Klasa IPA z brettowymi smaczkami, bardzo pijalne, świeże i intensywnie pachnące. Idealne na pragnienie, ale i dające wiele satysfakcji wszystkim szukającym degustacyjnych wrażeń.
Cena: 22,00zł
9-/10 pkt
Zakupione w sklepie www.smakpiwa.pl
Browar:
mikkeller.dk
hillfarmstead.com/grassrootsbrewing
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz