Moinette Brune z belgijskiego Brasserie
Dupont to Abbey Dubbel - ciemne, mocne piwo
górnej fermentacji, refermentowane w
butelkach, warzone od 1986 roku. Zawartość alkoholu na poziomie 8,5%
obj. W składzie woda, 4 rodzaje słodów jęczmiennych, cukier, chmiel, drożdże. Na ratebeer
trunek wysoko oceniony - 92 punktów ogółem i 97 w stylu, co zapewniło mu 35 miejsce w Top 50.
Butelka
"od szampana" 750ml, zakorkowana specjalnym korkiem owiniętym drutem z
czarną blaszką z czerwonym logo browaru, skromna czerwona etykieta,
niepełne
informacje o składzie i parametrach
zawartości. Po przelaniu
do
szkła tworzy się drobno i średnio oczkowa, obfita piana, dość trwała. Barwa rubinowa, opalizująca. Aromat słodki, średnio intensywny - sporo suszonych i kandyzowanych owoców, karmelu, miodu, troszkę ziół i przypraw. W smaku adekwatnie, jest słodycz i lekka kwaskowość (czy bardziej świeżość) moreli, gruszek, śliwek węgierek, kandyzowanych brzoskwiń, daktyli, rodzynek i fig. Jest nieco miodowo, karmelowo a na finiszu wyraźne zioła i przyprawy korzenne. Goryczka głogowa, może nieduża, ale pikantna. Piwo nie jest gęste, a przy takim bukiecie smakowym wydaje się nawet trochę wodniste, średnio nagazowane.
Dobry przykład wskazujący na różnice, pomiędzy klasowym Quadruplem a Dubblem - przy podobnej palecie aromatyczno smakowej ten drugi jest po prostu lżejszy, łatwiejszy w piciu, mniej zalepiający, ale i troszkę mdły... Chciałoby się rzec Dubbel to taki Quad na lato :)
Cena: 3,15€
7,5/10 pkt
Zakupione w Belgii w Bierhalle Deconinck: www.bierhalledeconinck.be
Browar:
www.brasserie-dupont.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz