Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 31 lipca 2016

Brekeriet - Solo

Solo, uwarzone w szwedzkim Brekeriet, to Sour/Wild Ale fermentowane różnymi szczepami dzikich drożdży oraz bakteriami kwasu mlekowego, przez twórców określane jako strong tart saison. Piwo ma 7,5% obj. alkoholu, jest refermentowane w butelce. W składzie woda, słód jęczmienny, cukier, słód pszeniczny, drożdże, bakterie. Na ratebeer ocenione na 85 punkty overall i 44 style, na untappd 3,62. Butelka z datą do 24/08/2017.


Butelka 750ml, firmowy kapsel owinięty złotkiem, brak podanego pełnego składu i parametrów. Piana dość obfita, ale grubo oczkowa, nietrwała. Barwa jasno pomarańczowa, mętna. W aromacie sok z cytryny, odrobina cytrusów, estrów, fenoli i kiszona kapusta. Smak kwaskowy, jednak nie octowy, sporo tu cytryny, albedo z grejpfruta, starej beczki, drewna... W posmakach jakieś zioła i kwiaty. Goryczka wyraźna, migdałowo taninowa, fajnie kontrująca kwaskowość i słodową, pszeniczną podstawę trunku. Wysycenie średnie do niskiego, dość gęste, melanoidynowe w odczuciu, ze świetnie ukrytym alkoholem.


Nieziemsko pijalne i wyważone piwo, kwaskowość i goryczka idealnie się tu kontrują i uzupełniają, przy czym oba nie przekraczają poziomu nieco poniżej średniego. Całość uzupełnia stare drewno i delikatna derka.
Ps.
Po ogrzaniu goryczka przyjmuje formę tej ze "zgorzkniałego mleka" i troszkę zalega, za co minusik...

Cena: 42,00zł

8-/10 pkt
 





Zakupione w sklepie www.smakpiwa.pl

Browar:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz