Solo,
uwarzone w szwedzkim Brekeriet, to Sour/Wild Ale fermentowane różnymi szczepami dzikich drożdży oraz bakteriami kwasu mlekowego, przez
twórców określane jako strong tart saison. Piwo ma 7,5% obj. alkoholu,
jest refermentowane w butelce. W składzie woda, słód jęczmienny, cukier,
słód pszeniczny, drożdże, bakterie. Na ratebeer ocenione na 85 punkty overall i 44 style, na untappd 3,62. Butelka z datą do 24/08/2017.
Butelka
750ml, firmowy kapsel owinięty złotkiem, brak podanego pełnego składu i
parametrów. Piana dość obfita, ale grubo oczkowa, nietrwała. Barwa
jasno pomarańczowa, mętna. W aromacie sok z cytryny, odrobina cytrusów, estrów, fenoli i kiszona kapusta. Smak kwaskowy, jednak nie octowy, sporo tu cytryny, albedo z grejpfruta, starej beczki, drewna... W posmakach jakieś zioła i kwiaty. Goryczka wyraźna, migdałowo taninowa, fajnie kontrująca kwaskowość i słodową, pszeniczną podstawę trunku. Wysycenie średnie do niskiego, dość gęste, melanoidynowe w odczuciu, ze świetnie ukrytym alkoholem.
Nieziemsko pijalne i wyważone piwo, kwaskowość i goryczka idealnie się tu kontrują i uzupełniają, przy czym oba nie przekraczają poziomu nieco poniżej średniego. Całość uzupełnia stare drewno i delikatna derka.
Ps.
Po ogrzaniu goryczka przyjmuje formę tej ze "zgorzkniałego mleka" i troszkę zalega, za co minusik...
Cena: 42,00złPs.
Po ogrzaniu goryczka przyjmuje formę tej ze "zgorzkniałego mleka" i troszkę zalega, za co minusik...
8-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz