Fils à Papa IV z belgijskiego browaru De Leite, to limitowana edycja kwaśnego, ciemnego piwa górnej fermentacji w stylu Sour Red/Brown ale (Oud Bruin), leżakowanego w dębowych beczkach.
Piwo ma alkohol na poziomie 6,5% obj., 35 IBU, w składzie wodę, słód
jęczmienny, pszeniczny, cukier kandyzowany, chmiel, drożdże, przyprawy, oczywiście jest refermentowane w butelkach. Na ratebeer ocenione na 91 punktów ogółem i 59 w stylu. Warka z datą do 6/1/2018.
Butelka
330ml, skromna etykieta Tinusa Vermeerscha, srebrny kapsel,
niepełne dane o parametrach i składzie zawartości. Piana żółta, dość obfita, trwała i ładnie oblepiająca szkło. Barwa rubinowa, opalizująca. Aromat wiśniowy, czereśniowy, winny z nutą melasy, karmelu i krówki. Po ogrzaniu pojawia się charakterystyczna czarna porzeczka. W smaku kwaskowe, delikatnie wiśniowe (dzikie małe wiśnie) z posmakiem octu balsamicznego, czerwonego wytrawnego wina i starej drewnianej beczki. Jest też karmelowo kandyzowana słodycz, nijak pasująca do profilu trunku. Goryczka niska, taninowa, niskie do średniego wysycenie.
Dość kwaśne, octowe piwo o naleciałościach czerwonego wina i odrobiny melasy z karmelem. Dziwne to połączenie, ale ciekawe. Niemniej, przez niepotrzebną słodycz, jest to w moim odczuciu jedno ze słabszych piw tego browaru.
Cena: 2,95€
Zakupione w belgijskim w sklepie www.bieresgourmet.be
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz