Cuvée Soeur’ise z belgijskiego browaru De Leite, to kwaśne, czerwone piwo górnej fermentacji w stylu Triple Kriek (według ratebeer Fruit Beer), leżakowane z dodatkiem świeżych wiśni (40kg na 170l) i bakterii lactobacillus, przez ok 5 miesięcy w dębowych beczkach po winie. Piwo ma alkohol na poziomie 8,5% obj., goryczkę 48 IBU, oczywiście jest refermentowane w butelkach. Na ratebeer ocenione na 98 punktów ogółem i 95 w stylu. Warka z datą do 02-02-2019.
Butelka
330ml, skromna etykieta Tinusa Vermeerscha, kontra, biały kapsel,
niepełne dane o parametrach i składzie zawartości. Obfita, drobna, różowa
piana skrywa czerwono brunatny, mętny trunek, który w aromacie kusi świeżymi wiśniami i kwaskowo-dzikimi nutami. W tle można też wyczuć wytrawne wino i starą dębową beczkę. Piękny i intensywny zapach to wstęp do fascynującej ferii smaków - kwaśne dojrzałe wiśnie, czerwone wino, migdały, dębina, stara beczka, końska derka, skóra, pikantne przyprawy... Goryczka nieduża, pestkowo taninowa, alkohol ładnie wkomponowany, średnie wysycenie, kwaskowe, lekko cierpkie i odświeżające w odbiorze.
Klasa piwo, jeden z najlepszych Krieków, jakie dane mi było degustować. Najważniejsze jest to, że jest bardzo złożony i wielowymiarowy, a leżakowanie w obecności lactobacillus w beczce po winie nadało mu sporo winno-taninowo-funky posmaków.
Cena: 3,36€
Zakupione w belgijskim w sklepie www.bieresgourmet.be
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz