Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 26 czerwca 2016

Struise - XXX Rye Quad Reserva Bourbon Barrel Aged

XXX Rye Quad Reserva Bourbon Barrel Aged (rozlew z 2014 roku) z belgijskiego De Struise Brouwers to mocne, ciemne piwo górnej fermentacji w stylu Quadrupel, a dokładniej Quad z dodatkiem słodu żytniego, leżakowany w dębowych beczkach po Bourbonie. Alkohol na poziomie 10% obj., 23,12º Plato i goryczka 30 IBU. W składzie woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, refermentowane w butelkach, data przydatności do 09/09/2020 roku. Na ratebeer 98 punktów ogółem i 94 w stylu, co daje mu 34 miejsce w Top 50.


Butelka 330ml, skromna etykieta, złoty goły kapsel, niepełne dane o składzie, pełne o parametrach zawartości. Piana nieduża, sycząca, szybko znikająca do firanki. Barwa rubinowa, opalizującna, zbity osad drożdżowy na dnie butelki. W aromacie jest po trosze: dębiny, burbonu, wanilii, rodzynek, daktyli i cukru kandyzowanego - ogólnie słodki, przyjemny i zbalansowany zapach. W smaku dość wytrawny w porównaniu do aromatu, gdzieś ta słodycz suszonych i kandyzowanych owoców zamienia się na ziołowo żytnie nuty, nawet delikatnie kwaskowe, winne w posmakach. Taniny i wanilia mało wyczuwalne, bardziej czerstwe, ciemne pieczywo czy nawet ziemistość. Goryczka niska, pikantna, wyczuwalny alkohol, niskie wysycenie, dość gęste, lekko kisielowate w odbiorze.


Ciekawy, różny od standardowych, Quadrupel, który moim zdaniem stracił przez dodatek słodu żytniego - melanoidyny i ziemistość przysłoniły nuty beczki i zmniejszyły wyrazistość, charakterystycznych dla belgijskich mocnych piw, estrów. Piwo bliższe jest Doppelbockom czy nawet Eisbockom...
Cena: 5,00€

8-/10 pkt








Zakupione w Belgii w De Struise Brouwers: struise.com

Browar:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz