Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 1 czerwca 2016

De Molen - Spanning & Sensatie Whiskey BA

Spanning & Sensatie Whiskey B.A. z holenderskiego browaru De Molen to Imperial Stout z dodatkiem kakao, papryczek chilli i soli morskiej, leżakowane w dębowych beczkach po Whiskey. Jest to ciemne, mocne, niepasteryzowane i refermentowane w butelkach piwo górnej fermentacji. Ekstrakt na poziomie 24,2° Plato, alkohol 10,8% obj., goryczka 61 IBU. W składzie woda, słody: pale, owsiany, wędzony, karmelowy, brązowy, czekoladowy i palony oraz czeski chmiel Premiant i Saaz. Na ratebeer piwo ocenione na 97 punktów ogółem i 69 w stylu. Piwo ma prawie osiem miesięcy od zabutelkowania - data przydatności do 19/10/2030 roku.


Butelka 330ml, biała etykieta z czarnym info o parametrach i składzie piwa, czarny zalakowany kapsel. Po przelaniu do szkła tworzy się beżowa, nieduża piana, szybko redukująca się do pierzynki. Barwa czarna, nieprzejrzysta. Aromat dość torfowy, wyraźnie przypominający szkockie whisky, w tle mleczna czekolada, kawa, odrobina wanilii oraz lekka apteka. W smaku dokładnie to samo, torfowość na pierwszym planie, półwytrawne, lekka słodycz mlecznej czekolady, kawowa paloność i sos sojowy, w tle ziemisto mineralne nuty potęgowane przez dodatek soli. Goryczka średnia, palona, nieco tępa, długa. Alkohol dość wysoki, dodatkowo podbity przez chilli i whisky. Nagazowanie niskie, drobne, całkiem pełne w odbiorze, choć nie oleiste.


RIS, któremu leżakowanie w beczkach po whiskey nie pomogło, wręcz przeciwnie, nadało mało szlachetnej torfowości i bardziej wyrazistej alkoholowości. Według mnie zastosowano beczki po niewłaściwym destylacie. Wersja "czysta" zdecydowanie lepsza. :)
Cena: 24,40zł

7,5/10 pkt





Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl

Browar:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz