Hapan to piwo kooperacyjne browaru Wąsosz i fińskiego kontraktowego Humalove Brewing.
Jest to Sour Ale, a według twórców kwaśny Saison, z dodatkiem "dużej ilości miksowanego agrestu (300kg) i szczyptą brzoskwini (20kg). Zakwaszany metodą kettle sour". Parametry - ekstrakt 10° Blg, alkohol 4,6%
obj., 15 IBU.
Piwo chmielone jest polskim chmielem Sybilla, ponadto w składzie woda, słód pilzneński, monachijski, płatki owsiane, drożdże Belle Saison, bakterie L. helveticus. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane, na ratebeer ocenione na 55/16 overall/style.
Butelka
500ml, pełne info o składzie i parametrach na jasnej
etykiecie, biały goły kapsel. Piany praktycznie brak. Barwa złota, delikatnie opalizująca.
Aromat kwaskowy, owocowy, przypomina sok jabłkowo brzoskwiniowy. W smaku kwaskowe, jest i agrest, i brzoskwinia, i jabłko, w tle delikatna ziołowość i pikantność. Goryczki brak. Średnie do niskiego wysycenie (nieco za niskie), bardzo pijalne i sesyjne, odświeżające, lekkie.
Piwo na upały, bardziej podobne do nieposłodzonego soku jabłkowego niż do piwa. Sesyjność i skuteczne gaszenie pragnienia to atuty, brakuje odrobiny goryczki i chmielowego muśnięcia.
Cena: 6,90zł
7/10 pkt
Zakupione we Wrocławiu w sklepie Spichlerz: www.facebook.com/spichlerz.siechnice
Browar:
browarwasosz.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz