Piwo Bożonarodzeniowe z Browarów Regionalnych
Wąsosz, uwarzone na podstawie receptury Krzysztofa Czechanowskiego,
zwycięzcy VI Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego. Trunek o ekstrakcie początkowym na
poziomie 19% wag. i alkoholu 9% obj., brak info o IBU. Użyto
drożdży dolnej fermentacji Saflager W34/70, cukru kandyzowanego i słodów: pilzneńskiego, karmelowego IV, karmelowego I, palonego, oraz pszenicy palonej. Chmiel polski - Marynka oraz przyprawy: świeże kłącze imbiru, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika. Na ratebeer piwo oceniono na 55 punkty ogółem i 73 w stylu.
Butelka
500ml, pełne dane (poza IBU) na niebieskiej etykiecie ze srebrnymi zdobieniami i białymi napisami, zalakowany
kapsel. Piana beżowa, niezbyt obfita, szybko opada do firanki.
Barwa rubinowo brązowa. Aromat słodki, przyjemny - jest piernik, karmel, suszona gruszka, sporo przypraw korzennych, w tym wyraźny imbir i cynamon. W smaku również dość słodkie i pikantne, bardzo adekwatne do tego, co w zapachu, czyli karmel, piernik, rodzynki, miód spadziowy, przyprawy. Na szczęście imbir jest tu tylko dodatkiem, nie dominuje nad innymi nutami. Goryczka niska, pikantna, wysycenie niskie, alkohol ładnie ułożony. Pełne, treściwe i złożone w odbiorze, lekko zalepiające.
Ps.
Piwo ładnie wyleżakowane, po terminie (do 01/06/2016).
Cena: 6,50zł
7,5/10 pkt
Zakupione w sklepie Drink Hala Wrocław: www.facebook.com/DrinkHala
Browar:
http://browarwasosz.pl
Zakupione w sklepie Drink Hala Wrocław: www.facebook.com/DrinkHala
Browar:
http://browarwasosz.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz