Abbaye des Rocs Brune z belgijskiego Brasserie de l’Abbaye des Rocs, to Belgian Strong Ale - potrójnie fermentowane, niefiltrowane ciemne, mocne piwo górnej
fermentacji, o
zawartości alkoholu na poziomie 9% obj. W składzie woda, 7 rodzajów słodów, belgijski, niemiecki i czeski chmiel, drożdże. Na ratebeer ocenione na maksymalne 100 punktów ogółem jak i w stylu, co daje wysokie miejsce w Top 50!
Brązowa butelka
750ml, niepełne dane o składzie i parametrach zawartości,
krawatka, czarny duży kapsel. Piana bardzo obfita i sycząca, szybko
opada do chmurki, gushing przy otwieraniu. Barwa czerwono brązowa, brzydko zmętniona - sporo dużych "farfocli" wewnątrz trunku. W aromacie głównie suszone i kandyzowane owoce, jasne winogrono, porto, karmel i stary chmiel. Smak dość słodki, winogronowy (co ważne, nie dodawano tu cukru), ogólnie powtórka z aromatu, przy czym jest wyraźna rodzynka i suszona gruszka macerowane w brandy czy mocnym słodkim winie - fantastyczna sprawa. Goryczka niska, ziołowa. Wysycenie średnie do niskiego, pełne, wyklejające w odczuciu, może nie gęste, ale treściwe. Alkohol? - bliższy 5% niż 9 :)
Gdyby nie ten stęchły chmiel w zapachu i gushing piwo byłoby genialne, a tak jest po prostu bardzo dobre. Podejrzewam, że inna butelka - lepiej przechowywana lub świeższa (moja ma datę do 10/02/2017) mogłaby zahaczać o ideał BDSA.
Cena: 2,24€
8,5+/10 pkt
Browar:
www.abbaye-des-rocs.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz