Tart Bakewell Sour z angielskiego browaru Thornbridge to uwarzony w kooperacji z również angielskim Wild Beer Co. experimental kettle sour z dodatkiem bakterii Lactobacillus Brevis. Piwo ma 6% alkoholu i chmielone jest na zimno cytrusowo-tropikalnymi chmielami. Skład: woda, słód jęczmienny, pszeniczny, chmiel, drożdże. Na ratebeer uzyskało 78 punktów ogółem i 32 w stylu.
Butelka 500ml, żółto złota etykieta i krawatka, niepełne dane o składzie i parametrach trunku, firmowy
kapsel. Pianka niewielka, szybko znika do zera. Barwa słomkowa, klarowna. Aromat przyjemny, cytrusowo, kwiatowo, morelowy, bardzo podobny do brzoskwiniowego ice tea. W smaku kwaśne, przy czym jest to kwaśność w typie cytrynowo jabłkowym, czystym, średnio intensywnym. W posmaku delikatnie cierpkie, cytrusowe, ponownie skojarzenie z mrożoną herbatą i cydrem. Goryczka niska. Wysycenie średnie, wodniste w odczuciu. Alkohol lekko rozgrzewa na finiszu.
Przyjemne kwaskowe piwo w typie cydru/ice tea. Największą zaletą i jednocześnie wadą jest wysoka pijalność - piwo znika ze szkła po kilkudziesięciu sekundach...
Cena: 18,20zł
Cena: 18,20zł
7+/10 pkt
Zakupione w sklepie Piwnica Wrocław: www.facebook.com/piwnica.sklep
Browar:
www.thornbridgebrewery.co.uk
www.wildbeerco.com
Browar:
www.thornbridgebrewery.co.uk
www.wildbeerco.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz