Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 27 kwietnia 2016

Tenczynek - Imperial Stout

Imperial Stout z regionalnego Browaru Tenczynek to oczywiście RIS - ciemne, niefiltrowane piwo chmielone przy użyciu dwóch odmian chmielu: niemieckiego Magnum i polskiego Sybilla. Piwo nie jest zbyt głęboko odfermentowane -  tylko 9% obj. alkoholu przy aż 24° Plato! Poza chmielem w składzie także: woda, słód pilzneński, caraaroma, caramunich, czekoladowy żytni, czekoladowy pszeniczny, pszeniczny oraz drożdże górnej fermentacji Safale S-04 i Safbrew T-58. Na ratebeer zaledwie 34 punktów ogółem i 1 w stylu.


Butelka 330ml, czarno złota etykieta, krawatka, pełny skład i parametry trunku (poza poziomem goryczki), firmowy kapsel. Piana beżowa, nieduża, ale drobna i trwała. Barwa prawie czarna, nieprzejrzysta.  Piwo pachnie świeżymi drożdżami kuchennymi i świeżym ciastem drożdżowym, w tle odrobina czekolady, kawy i rozpuszczalnika. W smaku dość słodkie, ze sporą ilością ciemnego pieczywa, pumpernikla, kawy i olejnej oraz niedużą, garbnikową goryczką. W posmakach znów drożdże i coś na kształt zakalca. W odczuciu treściwe, gęste, oleiste, nisko nagazowane i spirytusowe.


Aromat całkowicie nie przypomina RISa, jest nieprzyjemny i wadliwy. Smak razi nieułożonym alkoholem (pomimo, że od rozlewu piwo stało 5 miesięcy w butelce) i naleciałościami z zapachu. Jedynym pozytywnym akcentem jest prezencja i gęsta, gładka faktura trunku.
Ps.
Dlaczego tak piękny browar uwarzył tak "złe" piwo?

Cena: 8,90zł

4+/10 pkt





Zakupione w sklepie Piwnica Wrocław: www.facebook.com/piwnica.sklep

Browar:
browary-jakubiak.pl
www.facebook.com/BrowarTenczynekPiwo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz