Fundamental Blackhorn z duńskiego browaru Hornbeer to Imperial Stout chmielony na zimno, leżakowany w obecności drzewa dębowego i z dodatkiem orzechów włoskich. Piwo charakteryzuje się zawartością alkoholu na
poziomie 10% obj. i sporą goryczką 120 IBU (107,2 w opisie na www). W
składzie woda, słód kawowy, słód czekoladowy, słód palony black, miód, chmiel, drożdże. Na ratebeer
ocenione na 99 punkty ogółem i 93 w stylu. Piwo nagradzane na
międzynarodowych konkursach - Silver na World Beer Cup 2012, Piwo Roku
2011 w Danii...
Butelka
500ml, ciekawa etykieta z obrazem ze zbiorów Gunhilda Rasmussena,
złoty
kapsel z logo browaru. Piana beżowa, drobna, nieduża. Barwa prawie czarna, nieprzejrzysta, z brązowymi refleksami. Aromat bardzo intensywny, jest czekolada, praliny, orzechy, likier kawowy, po ogrzaniu także żelazistość od europejskiego chmielu. W smaku dość słodkie, bardzo kakaowe, kawowe, tytoniowe, piernikowe, a nawet rodzynkowe. Po chwili do głosu dochodzi chmielowo palona goryczka, dość wysoka i długa, świetnie kontrująca słodycz. W posmakach szwajcarskie czekoladki, trufle, orzechy, porto i wanilia. W odczuciu wyraźna popiołowość, treściwość, średnie jak na styl nagazowanie (szkoda, bo przez to piwo wydaje się mniej gęste niż po odgazowaniu). Alkoholu praktycznie nie czuć - dopiero po chwili lekkie rozgrzewanie na żołądku.
Bardzo ułożony, słodki (przez ten miód odrobinę przypomina piwa świąteczne) RIS, zadziwiająco intensywnie pachnący, bardzo pralinowo-tytoniowy w odbiorze. Przeszkadza charakterystyczna żelazista nuta chmielowa i nieco rzadka konsystencja.
Ps.
Data przydatności do spożycia do października 2024 sugeruje, że piwo spędziło "na leżaku" półtora roku stąd zapewne pięknie ułożony alkohol i nuty porto, rodzynek.
Ps.
Data przydatności do spożycia do października 2024 sugeruje, że piwo spędziło "na leżaku" półtora roku stąd zapewne pięknie ułożony alkohol i nuty porto, rodzynek.
Cena: 24,50zł
8/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz