Oesterstout to mocne, ciemne piwo górnej fermentacji w stylu Imperial Stout, warzone przez niewielki belgijski Schelde Brouwerij. Właściwie jest to imperialny stout ostrygowy, ponieważ trunek "filtruje się" przez muszle ostryg. Piwo ma alkohol na poziomie 8,5% obj., w składzie woda, słód monachijski, karmelowy, palony, angielski chmiel Challenger oraz Goldings, drożdże górnej fermentacji. Piwo jest niefiltrowane, niepasteryzowane, refermentowane w butelkach. Na ratebeer ocenione na 89 punktów ogółem i 34 w stylu.
Butelka
330ml, jasna etykieta z naszkicowaną syreną w towarzystwie dwóch zalotników, firmowy kapsel z logo
browaru,
niepełne dane o parametrach i składzie zawartości. Piana sycząca jak na coli, błyskawicznie znika. Barwa dość jasna jak na stouta, brązowo rubinowa, opalizująca. Aromat karmelowy, palony, czekoladowy, rodzynkowy, w tle specyficzna morsko-żelazista mineralność i delikatna winna nuta. W smaku dość słodkie, karmelkowe, wodniste, mocno mineralne w odczuciu. Goryczka niska do średniej, alkoholowa i pikantna. Nagazowanie wysokie do średniego, drobne, szczypiące.
Ostryg sensu stricte może nie czuć, ale wyraźna mineralność to zdecydowanie zasługa morskich muszli. Minusem jest brak ciała i słabo ukryty alkohol, poza tym odchmielowa żelazistość, co łącznie powoduje nieprzyjemne uczucie na zębach jak po coli...
Cena: 9,15zł
Zakupione w sklepie online: http://piwa-regionalne.com.pl
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz