Rodenbach
Grand Cru, z należącego do koncernu Palm belgijskiego Brouwerij Rodenbach, to Red Sour tudzież Flanders Red
Ale czy Flemish Sour Ale, przez twórców określany jako Flanders Red-Brown Beer. Czerwone,
kwaśne, niedosładzane piwo powstałe z miksu 1/3 młodego piwa oraz 2/3 piwa 2 lata
leżakowanego w dużych dębowych beczkach. Piwo zawiera 6% alkoholu. Na ratebeer ocenione na 98 punkty ogółem i 93 w stylu przy 2,5 tysiącach głosów, co daje miejsce w Top 50.
Butelka 750ml od szampana z korkiem i drucikiem, brak pełnego info o składzie i parametrach
zawartości - jest info, że poza standardowymi wodą, słodami i chmielem w
składzie mamy też kukurydzę. Piana nieduża, ale dość trwała jak na kwaśne piwo. Barwa rubinowa, lekko mętna. Aromat winny, wiśniowy, kwaśno owocowy z nutkami starego drewna. W smaku półwytrawne, kwaskowość z pogranicza świeżych wiśni, pożeczek i czerwonego wina, w posmakach delikatna taninowość. Nasycenie poniżej średniego, gładkie, wręcz aksamitne w odbiorze.
Jak do tej pory jest to najlepsze czerwone kwaśne piwo ze wszystkich na blogu - kwaśność nie jest octowa tylko ewidentnie owocowa, sporo nut wytrawnego wina i tanin z beczki. Klasa!
Cena: 33,00zł
8,5/10 pkt
Cena: 33,00zł
8,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz