Tripel z Browaru Rzemieślniczego Jan Olbracht w Piotrkowie
Trybunalskim został wydany w serii Piotrek z Bagien. Jest to jasne mocne piwo górnej fermentacji na francuskich płynnych drożdżach Fermentum Mobile FM 21 "Odkrycie sezonu", chmielone
polskim chmielem Iunga, amerykańskim Calypso i Mosaic oraz z dodatkiem aframonu madagaskarskiego
(aromatyczna bylina z rodziny imbirowatych). W składzie słody: pilzneński,
pale ale, carapils, płatki owsiane, płatki ryżowe. Zawartość alkoholu na poziomie 8,5% obj., ekstrakt
18,5% wag. i goryczka 30 IBU. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Butelka
500ml, metalizowana etykieta z kompletem informacji o składzie i
parametrach zawartości, firmowy kapsel. Piana niewielka, sycząca, szybko opada do firanki. Barwa złota, opalizująca. W aromacie czuć delikatne cytrusy, troszkę estrów (białe winogrono, brzoskwinia), liczi, pilsowo-kukurydzianą słodowość i siarkę. W smaku dość słodko, winogronowo, jest też lekka kwaskowość, pikantność, ale znów pojawia się przeszkadzająca siarka, posmak taniego wina "jabola". Goryczka niska, alkoholowo łodygowa. Wysokie do średniego nagazowanie. Lekka cierpkość i szorstkość na języku.
Sporo brakuje do belgijskich tripli, podrasowanie amerykaskim chmielem nie pomogło zakryć wad piwa, które w połączeniu z nieprzyjemną cierpkością i alkoholowością czynią degustację nie do końca przyjemną (jak "ruski" szampan za 4zł).
Cena: 8,60zł
6/10 pkt
6/10 pkt
Zakupione w Kaliszu w Banku Piwnym: www.bankpiwny.pl
Browar:
www.browarolbracht.pl
www.facebook.com/pages/Jan-Olbracht-Browar-Rzemie%C5%9Blniczy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz