Le Merle z amerykańskiego North Coast Brewing Company, wydany w serii American Artisan, to oczywiście górno
fermentacyjny Saison, przez twórców określany jako klasyczny belgijski Belgian Style Farmhause Ale. Piwo ma 7,9% obj.
alkoholu, goryczkę 26 IBU. Na ratebeer ocenione na 95 punktów ogółem i 91 w stylu, zdobyło złote medale w 2005 i 2006 roku na World Beer Championships oraz złoto w 2012 roku na Brussels Beer Challenge!
Beczułkowata amerykańska butelka o pojemności 355ml, metalizowana etykieta, krawatka, firmowy kapsel (do niedawna był korek), brak
informacji o składzie i parametrach zawartości (poza poziomem alkoholu). Po
przelaniu do szkła tworzy się spora, gruba piana, która po chwili opada do 2-3mm warstewki. Barwa złota, mętna, z pływającymi drobinkami drożdży lub chmieli. Aromat delikatny, odrobina brzoskwiń w zalewie z puszki, suszonych moreli, jasnego winogrona, czerwonego pieprzu - wszystko nikłe, nieco utlenione, miodowe. W smaku półsłodko, wyraźna biszkoptowo landrynkowa podbudowa słodowa, poza tym powtórka poszczególnych akcentów z zapachu. Goryczka nieduża, ziołowa. Wysycenie średnie, półpełne w odbiorze, nieco przyciężkie jak na Saisona i troszkę alkoholowe w posmaku.
Ps.
Piwo pite z okazji 500tnego wpisu na blogu!
6/10pkt
Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.northcoastbrewing.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz