Uwarzony przez Doctor Brew w Browarze Bartek Hoppy Birthday No.1 to
oczywiście ciemne piwo górnej fermentacji w stylu Sweet Stout, chmielone angielskim Fuggles, z dodatkiem lasek wanilii i leżakowane w obecności płatków dębowych z beczki Sherry Oloroso. W składzie
mamy także: wodę, słód pilzneński, karmelowy, czekoladowy, płatki owsiane, drożdże. Piwo ma ekstrakt na poziomie 18% wag.,
alkohol 7,6% obj. i goryczkę 48 IBU, jest niepasteryzowane i niefiltrowane. Na ratebeer 96 punktów ogółem i 97 w stylu. Warka do 01/03/2016.
Butelka
500ml, pełne info o składzie i
parametrach trunku na ciemnej etykiecie, firmowy kapsel. Po przelaniu tworzy się może nie tak obfita, ale całkiem ładna, beżowa piana, trwała. Barwa ciemna, prawie czarna, nieprzejrzysta. Aromat wita nas przyjemną kawą naturalną, kakao, wanilią... W smaku niewielka słodycz czekoladowa, kawa po turecku, lekka cierpkość i minimalna kwaskowość od ciemnych słodów, w afterteasie wanilia i taniny od płatków z beczki oraz echa sherry. Goryczka zdecydowana, palono ziołowa, idealnie kontruje całość. Nagazowanie niskie, całkiem treściwe w odbiorze, gładkie, aksamitne od płatków owsianych. Warka do 10/03/2016.
Świetne piwo, zaskakująco pełne i bogate, a przy tym odpowiednio nachmielone i pijalne. Alkohol idealnie ukryty, ułożony, przyjemne, długie posmaki z wanilii i płatków dębowych z beczki Sherry Oloroso. Możliwe, że wpływ na całość miało też leżakowanie piwa parę miesięcy od zabutelkowania...
Cena: 8,25zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz