Kwas Gamma z Browaru Pinta, uwarzony
w
Browarze na Jurze, to Sour Ale z dodatkiem soku wyciśniętego ze świeżych malin oraz bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus Helveticus. Jest to lekkie, kwaśne, niefiltrowane i
pasteryzowane piwo o ekstrakcie
początkowym 13,1% wag.,
alkoholu na poziomie 5% obj. i niewielkiej goryczce 22 IBU. W składzie
mamy słody Weyermann: pale ale, pilzneński, carahell oraz francuski chmiel Strisselspalt, niemiecki Tettnanger i amerykański Amarillo. Użyte
drożdże to US-05. Na ratebeer oceny - 90 overall i 48 style.
Butelka
500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piana nieduża, szybko redukuje się do koronki. Barwa różowo czerwona, mętna. Aromat, jak można było się domyślać, zdominowany przez maliny, czerwone owoce i lekką zbożowość. W smaku subtelna kwaśność, malinowo-wiśniowa owocowość, posmak czerwonych porzeczek. Goryczka prawie niewyczuwalna, może jakieś pestkowe nutki... Nagazowanie niskie, półpełne w odczuciu, lekko oleiste.
Kolejny ciekawy "kwas" od Pinty, tym razem z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście zdominowały zapach i smak czyniąc trunek dość jednowymiarowym, ale piwo nadal pozostaje sesyjne, pijalne, orzeźwiające. Całkiem dobra próba.
Kolejny ciekawy "kwas" od Pinty, tym razem z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście zdominowały zapach i smak czyniąc trunek dość jednowymiarowym, ale piwo nadal pozostaje sesyjne, pijalne, orzeźwiające. Całkiem dobra próba.
7/10 pkt
Zakupione w sklepie www.sklep.piwaswiata.com
Browar:
www.browarpinta.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz