Albert z Browarów Regionalnych Wąsosz to piwo pszeniczne w stylu Hefeweizen, przekornie przez twórców nazwane American Weizen, ponieważ nachmielone jest amerykańskim chmielem Mosaic. Lekkie,
jasne, dolno fermentacyjne piwo na lato o ekstrakcie początkowym na
poziomie zaledwie 12,8% wag. i alkoholu 4,9% obj. oraz 30 IBU
goryczki. Użyto drożdży Safbrew WB-06 i słodów pilzneńskiego oraz monachijskiego. Możemy spodziewać się, że będzie to "połączenie nut bananowych, goździkowych i owocowo-iglastych pochodzących od chmielu oraz nieco podwyższonej goryczki". Piwo wypuszczone w serii "Piwo z wąsem", na ratebeer ocenione na 90/99 punktów.
Butelka
500ml, pełne dane na czarnej etykiecie z białymi napisami, czarny goły
kapsel. Piana dość niska jak na piwo pszeniczne, dodatkowo szybko opada do kożuszka. Barwa pomarańczowa, mocno mętna. W aromacie poza słodem pszenicznym, bananem i melanoidynami czuć wyraźny amerykański chmiel - przede wszystkim mango, papaja i dojrzała pomarańcza, na końcu tego wszystkiego nieśmiałe goździki. W smaku orzeźwiające, na przodzie lekka bananowa słodycz, sporo kwaskowych cytrusów i słodkich owoców tropikalnych, w kontrze przyjemna grejpfrutowa goryczka, nieduża ale zaznaczona, znacznie wyższa niż w tradycyjnym weizenie. Nagazowanie niskie, treściwość spora w odbiorze jak na niecałe 13 BLG.
Bardzo smaczne i niesamowicie pijalne piwo. Zarówno dla sympatyków klasycznych pszeniczniaków jak i zwolenników nowofalowego chmielenia. Bardzo zgrabnie połączono tu tradycję staroniemiecką z piwną rewolucją.
Cena: 7,00zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz