Koyt Gruitbier z holenderskiego browaru Jopen to ciemne, mocne piwo w stylu Traditional Ale o zawartości alkoholu na poziomie 8,5% obj., ekstrakcie 21º Plato i goryczce 12-18 IBU (sprzeczne dane na etykiecie i stronie browaru), warzone z dodatkiem specjalnej mieszanki aromatycznych ziół. Twórcy określają je mianem Strong gruit beer a na beeradvocate jest to Ancient Herbed Ale. Trunek zdobył złoty i srebrny medal na European Beer Star (w 2009 i w 2011 roku).
Butelka 330ml, etykieta z grubego "czerpanego" papieru z niepełnymi danymi o składzie i parametrach zawartości, złoty kapsel z czerwonym logo browaru. Beżowa piana nie jest trwała, raczej niska, sycząca i szybko redukująca się do zera. Barwa ciemno miedziana, mętna. W aromacie można wyczuć karmel, pumpernikiel, lukrecję, melasę, a w tle zioła typu eukaliptus, mięta, lipa czy rumianek. W smaku podobnie, lekko słodkie, rodzynkowe, przypomina z jednej strony miód pitny a z drugiej syrop prawoślazowy lub Tussipect na kaszel, dość gęste, przy tym drobno nagazowane, co sprawia wrażenie kłucia w język. Goryczki praktycznie nie ma, zastąpiona apteczno-ziołową nutą. Alkohol dobrze ukryty.
Ciekawe i bardzo nietypowe piwo o degustacyjnym, deserowym profilu. Gęste, treściwe, słodowe i dość wymagające w odbiorze rekompensuje nam to ciekawymi doznaniami, nieczęsto spotykanymi w piwach.
Cena: 11,50zł
7,5-/10 pkt
Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.jopenbier.nl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz