Gagat (czarny bursztyn) to ciemne piwo górnej
fermentacji w stylu Oatmeal Stout, uwarzone w trójmiejskim
browarze
restauracyjnym Lubrow. Trunek charakteryzuje się ekstraktem na poziomie
14,5°
BLG, alkoholem 6,1% obj., nie podano IBU. W składzie mamy słody
jęczmienne (pale ale, karmelowy, czekoladowy), jęczmień palony, płatki owsiane, drożdże S-04 oraz amerykański chmiel Equinox. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane. W teorii chmielowy aromat owoców cytrusowych, jagód, jabłka, papai i zielonego pieprzu powinien współgrać z palono-czekoladowymi nutami od ciemnych słodów...
Butelka
500ml, pełne info o składzie i parametrach na foliowej przezroczystej etykiecie, czarny kapsel.
Po nalaniu tworzy się bardzo ładna, beżowa, zwarta i gęsta piana, bardzo trwała i ładnie oblepiająca szkło. Barwa czarna, nieprzejrzysta, z rubinowymi refleksami. Aromat niestety kwaśny, siarkowy, dziki, w tle czekolada, wiśnie w czekoladzie, tytoń, brak chmielu. W smaku się to niestety także potwierdza, piwo jest po prostu zbyt kwaskowe jak na stouta owsianego, smakuje jak miks stoutu z sourem. Poza tym jest wyczuwalna gorzka czekolada, ciemne owoce leśne, spora paloność, średnia goryczka chmielowo-alkoholowa. W afterteasie czerwone wytrawne wino i cygaro oraz kanaliza. Nagazowanie niskie do średniego, półpełne, lekko popiołowe.
Poza nieprzejrzyście ciemnym kolorem i wzorową pianą trunek wypada bardzo słabo jak na owsianego stouta. Już w aromacie mamy zapowiedź podwyższonej kwaśności i nieprzyjemną siarkę, a w smaku się to tylko nasila. Prawdopodobnie jest to jakaś infekcja, choć termin przydatności jest do 10 września 2015...
Cena: 8,50zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz