Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 19 czerwca 2015

Pinta - Oto Mata IPA

Oto Mata IPA z browaru kontraktowego Pinta uwarzona została w Browarze na Jurze i jest to Ryżowa IPA o ekstrakcie początkowym 14,0% wag., alkoholu na poziomie 5,2 % obj. i goryczce 56 IBU. Piwo warzone od 2013 roku i w założeniu nawiązuje do kraju kwitnącej wiśni - Japonii poprzez bardzo jasną barwę, dzięki zastosowaniu słodów pilzneńskiego premium Weyermann i Carapils oraz płatków ryżowych. Dodane chmiele to amerykańskie Simcoe i Mosaic, nowozelandzki Pacifica, australijski Galaxy. Drożdże Safale S-04. Na ratebeer 72/52 overall/style. Warka do 01/10/2015.


Butelka 500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na etykiecie. Piana biała, drobno i średnio pęcherzykowa, lagerowa, barwa jasno złota, klarowna. Aromat delikatny, przypomina nowofalowego pilsa - są cytrusy z cytryną i pomarańczą na przodzie, jest ananas, troszkę iglaków, kwiatów, landrynek i świeżo skoszonego siana. W smaku przyjemnie orzeźwiające, lekka akacjowa słodycz w połączeniu z limonką i delikatną żywicą plus guma mamba a w kontrze świetna goryczka, króciutka, średnio intensywna o charakterze albedo z grejpfruta z trawą cytrynową. Niskie, drobne nagazowane, pilsowo-lekkie odczucie w ustach, ryżowa gładkość. W afterteasie jasne winogrona, białe wino półsłodkie i świeże płatki kukurydziane.


Ho ho dawno nie piłem tak pilsowego w odbiorze IPA. Płatki ryżowe i słód pilzneński stanową świetną bazę dla nowofalowych chmieli. Może nie ma tu tak mocnego "buchnięcia" aromatu jak w najlepszych piwach w stylu, ale jest niezwykle subtelnie, czysto i sesyjnie - i to zarówno w zapachu jak i w ogólnym odczuciu.

Cena: 6,40zł

8/10 pkt






Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl

Browar:
www.browarpinta.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz