Harwood z duńskiego Beer Here to uwarzony w De Proefbrouwerij Brown Porter o ekstrakcie 19° Plato, 8% alkoholu oraz goryczce 35 IBU. Piwo na drożdżach górnej fermentacyji, stosowanych do angielskich ALE, z dodatkiem
wędzonego słodu, cukru i chmieli angielskich East Kent Golding, Fuggle oraz niemieckiego Northern Brewer. Zalecany okres leżakowania - do 5 lat. Na ratebeer ocenione na 97 punktów overall i 81 style.
Butelka 500ml, kapsel golas, niepełne dane o składzie i parametrach trunku na etykiecie. Piana drobna, gdzieniegdzie pojedynczy większy pęcherzyk, kremowa, ładnie oblepia szkło, barwa ciemno brązowa, nieprzejrzysta. Aromat wypełniony przede wszystkim czekoladą, kakao, kawą zbożową, toffi i wydaje mi się, że czuć tu laktozę, również w smaku. Jest lekka słodycz o czekoladowym profilu, akcenty likieru kawowego, prażonego ziarna, lekka paloność i popielniczka w posmaku. Goryczka średnia, chmielowo-alkoholowa, przyjemna, fajnie balansująca mleczną czekoladę. W odczuciu piwo dość pełne, treściwe, z moją ulubioną ziemisto-popiołową strukturą osadzającą się na języku i dodającą "gęstości". Nagazowanie średnie.
Świetny deserowy porter, bardzo dobrze zbalansowany, intensywny, wyrazisty, mimo swoich 19° Plato wydaje się, jakby miał ze dwadzieścia parę. Pomimo początkowej czekoladowej słodyczy szybko do głosu dochodzi goryczka, typowo brytyjska, szorstka i ten tytoniowy aftertease... Alkohol dobrze ułożony, daje o sobie znać tam, gdzie należy - rozgrzewanie w przełyku i wzmocnienie goryczki, natomiast nie czuć go w smaku. Wyszło jeszcze lepiej od degustowanego wcześniej ich Porteru Bałtyckiego SoD. Super!
Cena: 21,50zł
8,5/10 pkt
Zakupione w sklepie internetowym http://piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.beerhere.dk/
https://dl.dropboxusercontent.com/u/32951192/Harwood-factsheet.pdf
Browar:
www.beerhere.dk/
https://dl.dropboxusercontent.com/u/32951192/Harwood-factsheet.pdf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz