Black IPA, czyli BIPA uwarzone zostało w wielkopolskim browarze Bartek. W składzie: woda, słód pale ale, karmelowy, czekoladowy, barwiący, melanoidynowy, amerykański chmiel Centennial, nowozelandzki Pacific Jade oraz niemiecki TNT, drożdże górnej fermentacji. Alkohol 6,2% obj. przy ekstrakcie 16% wag., goryczka na poziomie 66 IBU, niepasteryzowane i niefiltrowane. Na ratebeer piwo ocenione na 89 punktów overall i 70 style.
Butelka 500ml, etykieta czarna z pomarańczowo białymi literami, pełne dane o składzie i parametrach trunku, czarny kapsel. Po nalaniu tworzy się obfita beżowa piana, drobno i średnio pęcherzykowa, nie jest może bardzo trwała, ale ładnie oblepia szkło. Barwa ciemno brązowa, prawie czarna z miedzianymi refleksami. W aromacie jest żywica, ciemna czekolada i kawa zbożowa. W smaku analogicznie, z tym że obok iglaków wybija się również paloność i prażone ziarno. Pełnia średnia, wyczuwalna odsłodowa słodycz kontrowana przyjemną, ziołowo-sosnową goryczką na średnim poziomie. W afterteasie gorzka kawa espresso, likier czekoladowy i delikatne palone kable. Niewysokie nagazowanie i lekkie rozgrzewanie od alkoholu w gardle.
W odbiorze piwo jest smaczne, dobrze zbalansowane, z nie za wysoką ani nie za niską goryczką, idące w kierunku wytrawnym, ale z fajnie zaznaczoną czekoladową słodyczą. Może sprawia wrażenie troszkę rozwodnionego (brak ziemistości czy popiołowości w konsystencji), ale za to bardzo pijalne.
Cena: 7,90zł
8-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz