A co w niemieckim crafcie słychać? Milk Stout z browaru Camba Bavaria może nie powala notowaniami na ratebeer - 73 overall i 45 style. Piwo górnej fermentacji z dodatkiem laktozy, 6,4% obj. alkoholu przy 14,9% wag. ekstraktu, goryczka 26 IBU. Użyte chmiele to angielskie Fuggles oraz Goldings. Piwo nagrodzone srebrnym medalem na International Craft Beer Award 2014.
Butelka 330ml, niepełne dane na temat składu i parametrów piwa, kapsel biały z logo browaru. Barwa ciemno brązowa, piana beżowa, nieduża, szybko opada do kożuszka. Aromat delikatny, czuć kakao, paloność, likier kawowy, siarkowe aromaty niestety też... W smaku kawa latte, mleczna czekolada, lekka prażoność i cola. Piwo dość lekkie, średnio do wysoko nagazowane (pozwólmy mu się troszkę odgazować przed konsumpcją). Goryczka nieduża, przyjemna, wyczuwalny alkohol, choć na niskim poziomie, kawa zbożowa w posmaku.
Dość standardowy milk stout, nie zachwyca ale też nie ma jakichś dyskwalifikujących niedociągnięć. Ot niezobowiązujące ciemne piwo na niedzielne popołudnie...
Cena: 9,80zł
7/10 pkt
Cena: 9,80zł
7/10 pkt
www.camba-bavaria.de
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz