Drugie podejście do piwa Adama Czogalli z browaru kontraktowego Perun. Tym razem górnej fermentacji ciemny stout, uwarzony w browarze Wąsosz, przez twórców określony jako piwo w stylu Polish Extra Foreign Stout, czyli mocniejsza wersja stoutu. Ciekawostką jest użycie tylko polskich chmieli - Iunga oraz Sybilla. Parametrowo mamy tu ekstrakt 15% wag. i alkohol 6,4% obj. Na ratebeer 92/81 overall/style.
Butelka 500ml, etykieta czarno złota, niepełne info o składzie, kapsel czarny. Piękna piana, drobnopęcherzykowa, beżowa, obfita, niemalże jak w piwie na azocie! Barwa czarna z brązowymi refleksami. Aromat zaskakująco chmielowy, żywiczny, ziołowy, wtórują mu paloność i czekolada. W smaku wytrawnie, słodkość minimalna, nie jest kwaskowo, pierwsze skrzypce wiedzie ziołowo-świerkowa goryczka, popiołowa kawowość, deserowa czekolada, prażone ziarno... Goryczka lekko zalegająca, ale przyjemna. Piwo jest gładkie, aksamitne, nisko nasycone, ma fajną ziemistość i chmielowy profil jak Black IPA.
Jest wielką sztuką uwarzyć piwo, które będzie lekkie, pijalne, smaczne a jednocześnie nie będzie wodniste i puste. Tutaj ta sztuka się udała. Co więcej - udało się to przy użyciu wyłącznie polskich chmieli, podkreślającym potęgę, jaka w nich drzemie, co jest dodatkowym atutem tego trunku. Brawo dla browarników z Peruna!
Cena: 7,20zł
8-/10 pkt
Zakupione w Kaliszu w Alkoflora: www.facebook.com/Alkoflora
Browar:
browarperun.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz