Pierwsze piwo uwarzone w kooperacji polskiego i irlandzkiego browaru - Pinta i Carlow O’Hara’s, w Irlandii, przy użyciu irlandzkiego słodu i płatków owsianych z Polski, nachmielony rodzimymi odmianami: Marynka i Lubelski. Oczywiście jest to irlandzki stout owsiany, a dokładnie Robust oatmeal stout. Piwo bardzo wysoko ocenione na ratebeer - 98 punktów ogółem oraz 100 w stylu, co daje miejsce w Top 50!
Butelka półlitrowa, krawatka, czarno-biała etykieta ze srebrnymi dodatkami, wyczerpujące informacje o składzie i parametrach piwa w angielskim i polskim języku, logo zarówno O’Hara’s jak i Pinty. Kapsel czarny, bez napisów. Parametry: 16,0° Plato, 6,5% alk. obj. Kolor ciemnobrązowy, prawie czarny, piana bujna, beżowa, średnio-pęcherzykowa, dość szybko gaśnie, ale ładnie krążkuje i kożuszek utrzymuje się do końca.
Aromat z butelki bardzo intensywny, przede wszystkim uderza gorzka czekolada i mielona kawa. Po przelaniu jest już delikatniej, nadal czekolada, paloność, dochodzi gorzkie espresso, ziarno kakao, jakieś delikatne suszone owoce, rum, likier kawowy. Smak typowy dla stoutów, gorzka czekolada i kawa połączona z palonymi słodami oraz lekką wanilią. Jest wytrawnie, treściwie
i dość gorzko a brak słodkich akcentów równoważy owsiana aksamitność.
Nasycenie średnie do niskiego, dzięki płatkom owsianym jest bardzo pijalnie. Bez wodotrysków, ale i bez wad. Można śmiało uznać, że kooperacja wyszła ciekawie, niewątpliwie jest to temat do dalszych penetracji i kolejnych eksperymentów.
Cena: 13,70zł
7,5/10 pkt
7,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz