Jurajskie Free Style Ale na ratebeer zakwalifikowane do jako Amber Ale i ocenione na 42/51 overall/style. W założeniu twórców ma to być hybryda dwóch gatunków piwna - witbiera (w składzie kolendra oraz niesłodowana pszenica) i American Pale Ale (amerykański chmiel Citra). Parametry: ekstrakt 15,1% wag., alkohol 5% obj., goryczka 35 IBU.
Butelka 500ml, dedykowany kapsel, dość szczegółowe informacje na temat zawartości. Na dnie butelki spory osad drożdżowy, kolor mętno-pomarańczowo-złoty, piwo górnej fermentacji, niefiltrowane. Aromaty z butelki wyraźnie cytrusowo-kolendrowe, z pokalu mniej cytrusów, więcej kolendry i czerwonych owoców, wiśnia, porzeczka, czereśnia. W smaku przyjemnie, owocowo-słodowa podstawa, lekko słodka, lekko kwaskowa, średnia gorzkość na finiszu. Jest troszkę skórki od chleba, troszkę słodkiej pomarańczy, curacao, nawet jakaś nutka truskawkowa po ogrzaniu, chmielowo-grejpfrutowa goryczka. Przypomina mi to american wheat.
Okazuje się, że można połączyć dwa idealne same w sobie style i otrzymać ciekawe połączenie, które może zasmakować i sympatykom pszeniczniaków i rasowym miłośnikom AIPY. Może przydałoby się lepsze zbalansowanie tej sporej różnorodności, ponieważ po kilkunastu łykach zaczyna nieco męczyć. Wysycenie średnie do niskiego, treściwość nie za wysoka, jednym słowem piwo dość sesyjne.
Cena: 6,50zł
7-/10 pkt
Cena: 6,50zł
7-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz