Pietra Ambree z Korsyki to taka ciekawostka, raczej dowód na to, że i na niedużych wysepkach warzy się piwo. Tradycyjny jasny lager, czyli piwo dolnej fermentacji, ale dla udziwnienia dodano mączki z kasztanów jadalnych (maronów).
Alkoholu mamy tu 6%, Plato 14°, butelka 0,33l, ciekawa pozłacana etykieta i dedykowany kapsel. Wysoka kremowa piana, sporo jednak grubych pęcherzyków. Kolor herbaciano-bursztynowy, klarowny, ładnie bąbelkuje w pokalu. Aromat dość słodowy, lekka nuta białych owoców, chmielu i kasztanów mało. W smaku jednak bardzo przyjemnie, aksamitnie, słodowo, owocowo (troszkę jasnych winogron, jabłek, liczi, rodzynek), przypomina to gazowane białe wino półwytrawne, lekko skontrowane delikatną goryczką owocową. Nagazowanie średnie, do niskiego.
Bardzo ciekawa odmiana lagera, bardzo pijalna, orzeźwiająca, szampańska, może same kasztany za dużo tu nie namieszały, choć prawdopodobnie dodały aksamitności i odrobinę wzbogaciły doznania zapachowo-smakowe. Takie "jasne pełne" to ja mogę pić, a każdy łyk zachęca do kolejnego:) ...Ooo, już koniec?:( Cena: 8,80zł.
7,5/10 pkt
Browar:
http://www.brasseriepietra.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz