Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 7 marca 2019

De Leite - Fils à Papa 6

Fils à Papa 6 z belgijskiego browaru De Leite, to limitowana edycja Oak Barrel-Aged Red Brown, czyli ciemne, kwaśne piwo górnej fermentacji leżakowane w dębowych beczkach. Zawartość alkoholu na poziomie 7% obj., w składzie: woda, słód jęczmienny, pszeniczny, cukier, chmiel, drożdże, przyprawy, oczywiście jest refermentowane w butelkach. Na ratebeer ocenione na 73 punktów ogółem i 37 w stylu. Batch 2017/01 z datą do 10/01/2020.


Butelka 330ml, skromna ciemnoczerwona etykieta, srebrny kapsel, niepełne dane o parametrach i składzie zawartości. Piana dość obfita, średnio trwała. Barwa rubinowa, opalizująca. W zapachu z jednaj strony nuty winne, balsamiczne, z drugiej karmelowe. Smak kwaśny, octowy, z nieprzyjemnie słodką kontrą i niską, ziołową goryczką. Wysycenie niskie do średniego, nieco alkoholowy finisz.


Niezbyt pijalne to wyszło, ocet w nieprzyjemnej postaci + słodkawy, aspartamowy posmak nie kojarzą się dobrze.

Cena: 3,36€

3/10 pkt






Zakupione w belgijskim w sklepie www.bieresgourmet.be

Browar:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz