Bartnik Cognac V.S. Barrel Aged z wrocławskiego Browaru Profesja, to Braggot (Mead według ratebeer) leżakowany w beczkach po koniaku Martell. Piwo ma ekstrakt
początkowy na poziomie 28% wag.,
alkohol 14% obj. i goryczkę 1,5 na 5. W składzie: woda, słód pilzneński, wiedeński, aromatic, crystyal oak, amber, special X, miód lipowy, miód wielokwiatowy, cukier trzcinowy, angielski chmiel Admiral,
drożdże górnej fermentacji Scottish Ale. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, na ratebeer 87/85 overall/style. Warka A.D. 2017 z datą do 31.12.2020.
Butelka
330ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piany praktycznie brak, barwa miedziana, klarowna. W aromacie jest beczka, bardzo przyjemna - trochę waniliny, marcepan, rodzynki, miód, a nawet porto czy sherry. Fajnie. W smaku dość słodkie, ale nie ulepek, znów suszone owoce, dojrzałe winogrono, wzmacniane wino, wanilia i migdały na 2gim planie, finisz koniakowy. Goryczka niska, ziołowa, miód i wosk pszczeli dopełniają całości. Praktycznie brak wysycenia, dość rzadkie w odbiorze, alko rozgrzewające, czuć że 14%.
Zaskakująco fajny, mocno deserowy i pozytywnie wygładzony barrel ageingiem braggot, choć kilka mankamentów psuje całościowy odbiór - brak ciała, brak CO2... Od podstawki ciekawsze, bogatsze.
8,5/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
browarprofesja.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz