Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 13 marca 2019

Profesja - Bartnik Cognac V.S. Barrel Aged

Bartnik Cognac V.S. Barrel Aged z wrocławskiego Browaru Profesja, to Braggot (Mead według ratebeer) leżakowany w beczkach po koniaku Martell. Piwo ma ekstrakt początkowy na poziomie 28% wag., alkohol 14% obj. i goryczkę 1,5 na 5. W składzie: woda, słód pilzneński, wiedeński, aromatic, crystyal oak, amber, special X, miód lipowy, miód wielokwiatowy, cukier trzcinowy, angielski chmiel Admiral, drożdże górnej fermentacji Scottish Ale. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, na ratebeer 87/85 overall/style. Warka A.D. 2017 z datą do 31.12.2020.


Butelka 330ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na etykiecie. Piany praktycznie brak, barwa miedziana, klarowna. W aromacie jest beczka, bardzo przyjemna - trochę waniliny, marcepan, rodzynki, miód, a nawet porto czy sherry. Fajnie. W smaku dość słodkie, ale nie ulepek, znów suszone owoce, dojrzałe winogrono, wzmacniane wino, wanilia i migdały na 2gim planie, finisz koniakowy. Goryczka niska, ziołowa, miód i wosk pszczeli dopełniają całości. Praktycznie brak wysycenia, dość rzadkie w odbiorze, alko rozgrzewające, czuć że 14%.


Zaskakująco fajny, mocno deserowy i pozytywnie wygładzony barrel ageingiem braggot, choć kilka mankamentów psuje całościowy odbiór - brak ciała, brak CO2... Od podstawki ciekawsze, bogatsze.

Cena: 25,17zł

8,5/10 pkt





Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
browarprofesja.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz