Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

sobota, 9 lutego 2019

Cydr Smykan - Jaskół

Cydr Smykan Jaskół z cydrowni Slow Flow Group, to Cider produkowany z trzech odmian jabłek: grochówka, jonagored oraz champion, rosnących w ekologicznych sadach Beskidu Wyspowego. Cydr niefiltrowany, niepasteryzowany, naturalnie gazowany. Alkohol na poziomie 7% obj., na ratebeer oceniony na 95/99 punktów overall/style, co daje miejsce w Top 50. Srebrny medal na Enoexpo 2015.


Zielona butelka 750ml, duży, srebrny kapsel, banderolka, niepełne dane o parametrach i składzie zawartości na kontrze. Spora, syczącą piana, która od razu znika. Barwa żółta, mętna. W zapachu kwaśne jabłka, brzoskwinie, szarlotka z cynamonem, słoma, skóra, pestki... Dziwne, ale ciekawe. W smaku wytrawne, lekko kwaskowe, lekko cierpkie, serwatkowe, z nutką winogron, ciasta jabłkowego i kuwety. Wszystko fajnie zgrane, lekkie, choć na dłuższą metę nieco mdłe.


Smykan nie zawodzi...

Cena: 30,00zł

7,5+/10 pkt





Zakupione w Ostrowie Wlkp. w Smak Piwa

Browar:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz