Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 10 lutego 2019

Tibidabo - Barrel Aged 03

Barrel Aged 03 z hiszpańskiego Tibidabo Brewing, to Imperial Stout z dodatkiem wanilii madagaskarskiej, przez 6 miesięcy leżakowany w beczkach po amerykańskiej Early Times Kentucky Whisky. Alkohol 11% obj., goryczka 68-72 IBU, w składzie: woda, słód, chmiel, wanilia, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer ocenione na 95 punktów ogółem i 51 w stylu. Warka z datą do 06/03/2021.


Puszka 330ml, brązowa naklejka z niepełnym info o parametrach i składzie zawartości. Piana nieduża, nietrwała. Kolor czarny z brązowymi refleksami. Aromat średnio intensywny, dominuje wanilia, do tego czekolada, pumpernikiel i whisky. W smaku dość słodkie, waniliowe, pralinkowe, z kwaskowym posmakiem kawy i rozgrzewającym finiszem. Średnia, popiołowa goryczka, średnie, trochę za wysokie wysycenie, półpełne w odbiorze.


Wanilia bardzo fajna, ale CO2 i kwaskowatość za wysokie jak dla mnie.

Cena: 5,75€

7+/10 pkt





Zakupione w holenderskim sklepie www.speciaalbierpakket.nl

Browar:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz