WRCLW Barley Wine Nitro Rum B.A. 2018 to English Barley Wine leżakowane w dębowych beczkach po rumie z Belize, uwarzone we
wrocławskim Browarze Stu Mostów i wydane w
serii Barrel Aged series WRCLW. Piwo zawiera ekstrakt początkowy na
poziomie 24,7%
wag., alkohol 10,6% obj. i goryczkę 50 IBU. W składzie: woda, słód
pilzneński, monachijski, karmelowy 110-130 EBC, karmelowy 300 EBC,
amerykański chmiel Columbus i słoweński Styrian Goldings,
drożdże Danstar Notthingham. Piwo
niefiltrowane i pasteryzowane. Na ratebeer 97 punktów ogółem i 92 w stylu. Warka do 29.10.2021.
9-/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Butelka
330ml, firmowy kapsel, etykieta z niepełnym składem i parametrami
trunku. Miedziane, klarowne, z drobniutką pianą i niewielkim efektem kaskadowym. W zapachu rodzynki w rumie, figi, melasa, marcepan i mega przyjemna wanilina. W smaku podobnie, słodkie, głównie suszone owoce, wanilia, ciemny miód i krówki, plus nieduża, ziołowo tytoniowa goryczka oraz rumowe rozgrzewanie na finiszu (troszkę za wysokie). W odbiorze ładnie ułożone, troszkę oleiste, gładkie, aksamitne, z niskim wysyceniem.
Klasa! Kojarzy mi się z mniej ziołowymi Quadruplami z La Trappe, zwłaszcza z wanilinową Oak Aged Batch #19 czy #29...
Ps.
Nieprzyjemna brzeczkowość, drożdżowość znana z poprzednich wersji (zwłaszcza podstawka i Rum B.A. 2016) znikła - czy to zasługa zmiany drożdży z US-04 na Danstar Notthingham czy udoskonalenia procesu warzenia?
Cena: 20,43złPs.
Nieprzyjemna brzeczkowość, drożdżowość znana z poprzednich wersji (zwłaszcza podstawka i Rum B.A. 2016) znikła - czy to zasługa zmiany drożdży z US-04 na Danstar Notthingham czy udoskonalenia procesu warzenia?
9-/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz