Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 27 stycznia 2019

Browar Stu Mostów - WRCLW Barley Wine Nitro Rum B.A. 2018

WRCLW Barley Wine Nitro Rum B.A. 2018 to English Barley Wine leżakowane w dębowych beczkach po rumie z Belize, uwarzone we wrocławskim Browarze Stu Mostów i wydane w serii Barrel Aged series WRCLW. Piwo zawiera ekstrakt początkowy na poziomie 24,7% wag., alkohol 10,6% obj. i goryczkę 50 IBU. W składzie: woda, słód pilzneński, monachijski, karmelowy 110-130 EBC, karmelowy 300 EBC, amerykański chmiel Columbus i słoweński Styrian Goldings, drożdże  Danstar Notthingham. Piwo niefiltrowane i pasteryzowane. Na ratebeer 97 punktów ogółem i 92 w stylu. Warka do 29.10.2021.


Butelka 330ml, firmowy kapsel, etykieta z niepełnym składem i parametrami trunku. Miedziane, klarowne, z drobniutką pianą i niewielkim efektem kaskadowym. W zapachu rodzynki w rumie, figi, melasa, marcepan i mega przyjemna wanilina. W smaku podobnie, słodkie, głównie suszone owoce, wanilia, ciemny miód i krówki, plus nieduża, ziołowo tytoniowa goryczka oraz rumowe rozgrzewanie na finiszu (troszkę za wysokie). W odbiorze ładnie ułożone, troszkę oleiste, gładkie, aksamitne, z niskim wysyceniem.


Klasa! Kojarzy mi się z mniej ziołowymi Quadruplami z La Trappe, zwłaszcza z wanilinową Oak Aged Batch #19 czy #29...
Ps.
Nieprzyjemna brzeczkowość, drożdżowość znana z poprzednich wersji (zwłaszcza podstawka i Rum B.A. 2016) znikła - czy to zasługa zmiany drożdży z US-04 na Danstar Notthingham czy udoskonalenia procesu warzenia?

Cena: 20,43zł

9-/10 pkt






Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
100mostow.pl






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz