Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 4 stycznia 2019

Brehon - Crann Beatha Whiskey Barrel Aged

Crann Beatha Whiskey Barrel Aged z irlandzkiego Brehon Brewhouse, to Imperial Stout leżakowany w beczkach po whiskey z irlandzkiej destylarni Nephin, wydany z okazji uwarzenia dwusetnej warki w browarze. Alkohol jest tu na poziomie 10% obj., w składzie: woda, słód, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer 90/39 overall/style. Data przydatności do 20/11/2020.


Butelka 500ml, czarna etykieta z niepełnym info o parametrach i składzie piwa, niebieski kapsel oblany różowym, cieniutkim lakiem. Piana drobna, średnio obfita, szybko opada do chmurki, barwa ciemno brązowa, prawie czarna. W zapachu przypalany karmel, czekolada, orzechy laskowe, stare drewno, węgierka. W smaku półsłodkie, głównie mleczna czekolada, karmel, pianki marshmallow, w tle tytoń, beczka i migdały. Goryczka średnia, popiołowa, nieco szorstkie, półpełne w odbiorze, z niskim do średniego wysyceniem i lekko rozgrzewającym whiskey na finiszu.


Niby ok, ale brakuje mi intensywności w zapachu i pełniejszego body.

Cena: 5,71£

8-/10 pkt






Zakupione w angielskim sklepie honestbrew.co.uk

Browar:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz