Don’t
tRYE This @home Jack Daniel's Rye Bourbon Barrel Aged, to Rye Wine 187 dni
leżakowane w beczkach po żytniej Tennessee whisky, uwarzone w holenderskim browarze
Jopen w kooperacji z norweskim Lervig Aktiebryggeri. Piwo
ma 12,9% obj. alkoholu, 35 IBU, w
składzie: woda, słód żytni, słód jęczmienny, słód pszeniczny, słoweński
chmiel Aurora, niemiecki Hallertau Mittelfrüh oraz angielski Target,
drożdże. Na ratebeer niewiele ocen. Warka z datą do lipca 2038.
Butelka
330ml, brak pełnego składu i parametrów na etykiecie, firmowy kapsel.
Piana obfita, gruba, ale dość trwała. Barwa rubinowa, zamglona.
W zapachu dominuje przyjemna wanilina, do tego rodzynki, figi, melasa, nuty ziemiste... W smaku podobnie, słodkie, waniliowe, marcepanowe, z masą suszonych i kandyzowanych owoców, zboża, przypraw. Goryczka nieduża, ziołowo pieprzowa, niskie wysycenie, solidne, bourbonowe rozgrzewanie na finiszu. W odbiorze lekko szorstkie, pełne, mega gęste, kisielowate...
Świetne, podobne do mocno quadowej wersji Cognac Barrel Aged, choć zdecydowanie intensywniejsza jest tu mocno wanilinowa beczka, za to nieco za ostro wybija się bourbon...
Cena: 5,17€
8,5+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz