Don’t
tRYE This @home Cognac Barrel Aged, to Rye Wine 213 dni
leżakowane w beczkach po koniaku, uwarzone w holenderskim browarze
Jopen w kooperacji z norweskim Lervig Aktiebryggeri. Piwo
ma 12,1% obj. alkoholu, 35 IBU, w
składzie: woda, słód żytni, słód jęczmienny, słód pszeniczny, słoweński
chmiel Aurora, niemiecki Hallertau Mittelfrüh oraz angielski Target,
drożdże. Na ratebeer ocenione na 98 punktów overall i 95 style. Warka z datą do lipiec 2038.
Butelka
330ml, brak pełnego składu i parametrów na etykiecie, firmowy kapsel.
Piana nieduża, szybko opada do firanki. Barwa miedziana, delikatnie zamglona.
W aromacie słodkie nuty quadruplowe - suszone i kandyzowane owoce, miód, melasa, migdały. W smaku dość słodkie, ale nie ulepek, znów skojarzenia z ciemnym, mocnym belgiem - głównie rodzynki, kandyzowane morele, figi, ale i trochę nut ziemistych, czerwony pieprz, gdzieś w tle delikatny barrel ageing w postaci marcepanu i odrobinki koniaku. Goryczka niewielka, przyprawowa, wysycenie niskie drobne, gęste, kisielowate w odbiorze, lekko rozgrzewające.
Zbieżności z quadem plus subtelny barrel ageing rodem z beczkowych La Trappe w połączeniu z potężnym body dają fantastyczny rezultat, choć to bez wątpienia trunek dla "quado headów". Praktycznie poziom świetnej wersji Forester Bourbon.
Cena: 5,17€
9-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz