Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 28 listopada 2018

Jopen + Lervig - Don’t tRYE This @home Cognac Barrel Aged

Don’t tRYE This @home Cognac Barrel Aged, to Rye Wine 213 dni leżakowane w beczkach po koniaku, uwarzone w holenderskim browarze Jopen w kooperacji z norweskim Lervig Aktiebryggeri. Piwo ma 12,1% obj. alkoholu, 35 IBU, w składzie: woda, słód żytni, słód jęczmienny, słód pszeniczny, słoweński chmiel Aurora, niemiecki Hallertau Mittelfrüh oraz angielski Target, drożdże. Na ratebeer ocenione na 98 punktów overall i 95 style. Warka z datą do lipiec 2038.


Butelka 330ml, brak pełnego składu i parametrów na etykiecie, firmowy kapsel. Piana nieduża, szybko opada do firanki. Barwa miedziana, delikatnie zamglona. W aromacie słodkie nuty quadruplowe - suszone i kandyzowane owoce, miód, melasa, migdały. W smaku dość słodkie, ale nie ulepek, znów skojarzenia z ciemnym, mocnym belgiem - głównie rodzynki, kandyzowane morele, figi, ale i trochę nut ziemistych, czerwony pieprz, gdzieś w tle delikatny barrel ageing w postaci marcepanu i odrobinki koniaku. Goryczka niewielka, przyprawowa, wysycenie niskie drobne, gęste, kisielowate w odbiorze, lekko rozgrzewające.


Zbieżności z quadem plus subtelny barrel ageing rodem z beczkowych La Trappe w połączeniu z potężnym body dają fantastyczny rezultat, choć to bez wątpienia trunek dla "quado headów". Praktycznie poziom świetnej wersji Forester Bourbon.

Cena: 5,17€

9-/10 pkt






Zakupione w holenderskim sklepie www.speciaalbierpakket.nl

Browar:
www.jopenbier.nl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz