Don’t tRYE This @home Linie Aquavit Barrel Aged, to Rye Wine 695 dni leżakowane w beczkach po norweskim destylacie z przyprawami Linie Aquavit, uwarzone w holenderskim browarze
Jopen w kooperacji z norweskim Lervig Aktiebryggeri. Piwo
ma 12% obj. alkoholu, 35 IBU, w składzie: woda, słód żytni, słód jęczmienny, słód pszeniczny, słoweński chmiel Aurora, niemiecki Hallertau Mittelfrüh oraz angielski Target, drożdże. Na ratebeer ocenione na 94 punktów overall i 78 style. Warka z datą do lipiec 2038.
Butelka
330ml, brak pełnego składu i parametrów na etykiecie, firmowy kapsel.
Piana nieduża, dość trwała i zbita. Barwa rubinowa, delikatnie zamglona. W aromacie destylat, suszone owoce, marcepan. W smaku półsłodkie, rodzynkowe, melasowe, ziołowe, z delikatną kwaskowatością moreli z puszki. Nieduża, ziemisto przyprawowa goryczka, niskie wysycenie, mega gęsta, oleista faktura, lekko rozgrzewający alkohol i posmak destylatu (rozumiem, że aquavitu), w tle.
Ogólnie fajne body i naleciałości rodem z quadrupla, aczkolwiek barrel ageing z tej beczki kojarzy się bardziej z wódką niż jakimś szlachetnym alkoholem... Do świetnej wersji Forester Bourbon nie ma startu, raczej poziom podstawki.
Cena: 5,17€
7+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz