Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 16 stycznia 2018

Siren - Cookie Dough

Cookie Dough z angielskiego browaru Siren (początkowo opisywane jako kooperacja ze szkockim BrewDog), to White Stout (Sweet Stout na ratebeer) z dodatkiem kawy leżakowanej w beczkach po rumie, ziaren kakaowca, wanilii oraz laktozy. Piwo ma 7,4% alkoholu, w składzie, poza ww dodatkami: woda, słód jęczmienny, owies, pszenica, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer 55 punktów overall i 37 w stylu. Warka do 03/10/2018.


Butelka 330ml, foliowa etykieta, krawatka, niepełne dane o składzie i parametrach trunku, firmowy kapsel. Piana nieduża, szybko opadająca do postrzępionej firanki. Barwa bursztynowa, klarowna. W aromacie głównie kawa typu cold brew, trochę wanilii, kakao, może odrobina rumu... W smaku półsłodkie, jest kawa, są ciastka, karmel oraz lekka kawowa kwaskowatość i landrynka w posmakach. Niska, lekko alkoholowa goryczka, nieduże wysycenie, półpełne w odbiorze.


Ogólnie mało złożone jak na ilość dodatków, wyraźnie czuć brak bogactwa ciemnych słodów...

Cena: 2,79€

6+/10 pkt






Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be

Browar:
www.sirencraftbrew.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz