Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 8 listopada 2017

Engelszell - Nivard Trappistenbier

Engelszell Nivard Trappistenbier to Belgian Ale - jasne, lekkie piwo trapistów, uwarzone w prowadzonym przez mnichów austriackim Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei. Piwo ma alkohol na poziomie 5,5% obj. i jest refermentowane w butelkach. W składzie woda, słód jęczmienny, chmiel i drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer trunek oceniony na 73 punktów ogółem i 91 w stylu. Warka z datą 16/06/17.


Butelka 330ml, skromna etykieta ze znaczkiem Authentic Trappist Product, firmowy kapsel, niepełne informacje o składzie i parametrach trunku. Piana średnio obfita, szybko opada do chmurki. Barwa złota, mętna. Aromat brzoskwiniowo biszkoptowo ziołowy. W smaku półwytrawne, po trochu zbożowe, estrowe, fenolowe... Niska, pikantna goryczka, średnie do wysokiego, musujące wysycenie, nieźle pijalne.


Takie klasyczne Belgian Ale, gdzie dominują estry i fenole z belgijskich drożdży a chmielu praktycznie brak.

Cena: 2,97€

7-/10 pkt





Zakupione Belgijskim sklepie www.beergium.com

Browar:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz