Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 23 listopada 2017

Bytów - Vermont IPA

Vermont IPA to oczywiście NEIPA z kaszubskiego browaru Bytów. W składzie: woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane, o ekstrakcie początkowym 16° Plato, alkoholu na poziomie 5,9% obj. i średniej goryczce. Na ratebeer 84/39 overall/style. Warka do 04/07/2018.


Butelka 500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach trunku na metalizowanej pomarańczowej etykiecie. Piana dość obfita, mydlana, nietrwała. Barwa brunatna i mętna jak woda z kałuży. W zapachu dojrzałe pomarańcze, mandarynki i mango. Smak półsłodki, soczkowaty, taka "multivitaminka". Średnia, zestowa goryczka, nieco zalegająca, niskie do średniego wysycenie, dość pełne w odbiorze.


Może nie wygląda ładnie, ale całkiem nieźle pachnie i smakuje, soczyste i chmielowe - ok.

Cena: 13,00zł

7/10 pkt





Zakupione na Poznańskich Targach Piwnych 2017 targipiwne.pl

Browar:
browarbytow.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz