Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 27 września 2017

Brekeriet - Vendetta

Vendetta, uwarzona w szwedzkim Brekeriet, to Saison fermentowany różnymi szczepami dzikich drożdży oraz bakteriami kwasu mlekowego, leżakowany w beczkach po portugalskim winie Nieport. Piwo ma 5% obj. alkoholu, jest refermentowane w butelce. W składzie woda, słód jęczmienny, drożdże, bakterie. Na ratebeer ocenione na 91 punkty overall i 87 style. Butelka z datą do 30/09/2017.


Butelka 750ml, firmowy kapsel owinięty złotkiem, brak podanego pełnego składu i parametrów na białej etykiecie. Piana średnio obfita, sycząca, nietrwała. Barwa złota, lekko mętna. W aromacie sok z cytryny, białe winno, siano, skóra... Smak umiarkowanie kwaśny, tu także sok z cytryny, cierpkie winogrona, ocet jabłkowy, nutki piwniczne i skórzane. Średnie, grube wysycenie, orzeźwiające, lekko taniczne i mineralne w odbiorze.


Dobre na pragnienie, dość pijalne i lekkie, w odbiorze podobne do "delikatnego" Gueuze.
Cena: 8,67€

8/10 pkt






Zakupione w belgijskim sklepie www.beergium.com

Browar:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz