Cranberry Sour Ale Cinnamon and Citrus Bourbon BA 2017 to Sour Ale z dodatkiem żurawiny, zestu z cytrusów i cynamonu, leżakowane w dębowych beczkach po bourbonie, uwarzone we
wrocławskim browarze restauracyjnym Browar Stu Mostów i wydane w serii
"Salamander Barrel Aged Series". Trunek zawiera
ekstrakt początkowy na poziomie
15,5%
wag., alkohol 6,5% obj. i goryczkę 25 IBU. W składzie woda, słód jęczmienny, słód pilzneński, słód pszeniczny, płatki pszenne, tłoczony sok żurawinowy (10,2%), amerykański chmiel (na
goryczkę) Columbus, (na aromat) Citra, bakterie kwasu mlekowego, cynamon, skórki z cytrusów (pomarańczy, limonek i grejpfrutów), suche
drożdże górnej fermentacji US-05. Piwo
niefiltrowane i niepasteryzowane, na ratebeer ocenione na 93 punktów ogółem i 72 w stylu. Warka do 31/01/2018.
Cena: 11,00zł
8/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Butelka 330ml, firmowy kapsel, biała etykieta z niepełnym składem i
dokładnie określonymi parametrami trunku. Piana szybko znika do zera. Barwa złota, lekko opalizująca. W aromacie przedziwna kompozycja cynamonu, szarlotki, czerwonych owoców, cytryny i wanilii. W smaku kwaskowe, cynamonowe, do tego cierpkie owoce, białe wino, jabłecznik, zest z cytrusów i beczka... Średnie wysycenie, niska, migdałowa goryczka, nieźle pijalne, orzeźwiające.
Trunek o niespotykanym, ale przyjemnym i intensywnym zapachu oraz smaku, raczej w kategorii smacznego UFO.
8/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz