Mr.
Hard’s Rocks Coffee z podkrakowskiego browaru Pracownia Piwa, to
Russian Imperial Stout z dodatkiem kawy Burundi Kiryama AA Bourbon. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i niepasteryzowane, o ekstrakcie początkowym na
poziomie 25% wag., alkoholu 10% obj. oraz goryczce 60 IBU. W składzie woda, słód jęczmienny, pszeniczny, karmelowy, czekoladowy, palony jęczmień, kawa, amerykański chmiel Tomahawk i drożdże. Na ratebeer ocenione na 98 punktów ogółem i 74 w stylu. Warka do 21/03/2019.
Butelka 330ml, czarny kapsel, foliowa etykieta zawierająca pełne dane
na temat parametrów i niepełny skład trunku. Nieduża, ale ładna, drobna pianka jak na cappuccino.
Barwa czarna z brązowymi refleksami.
W aromacie bardzo przyjemna, intensywna kawa, przy czym czuć, że to jakaś szlachetna odmiana, z subtelnymi nutkami rodzynek, jagód, cytryn, karmelu, cynamonu... W smaku półsłodkie, tu także kawa na pierwszym planie, do tego gorzka czekolada, karmel, toffi, przyprawy, kandyzowana skórka cytrynowa, ciemne owoce, daktyle. Goryczka średnia, palona. Nisko wysycone, oleiste, gładkie, lepkie, z lekko rozgrzewającym alkoholem.
Ps.
Jako "kawosz" mogę być, siłą rzeczy, nieobiektywny.
Cena: 18zł
8,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz