Black Acid, to kooperacyjne Sour/Wild Ale z norweskiego Lervig Aktiebryggeri i belgijskiego Oud Beersel, a właściwie blend Imperialnego Stoutu leżakowanego w beczkach po koniaku z Oude Lambic'iem, który po zmieszaniu leżakowany jest dodatkowo w beczkach po skandynawskim destylacie zwanym Akevitt. Piwo ma 8,5%
alkoholu, w składzie: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże. Na ratebeer 95/81 overall/style. Warka do 03/04/2022.
Butelka 330ml, kolorowa etykieta,
niepełne dane o składzie i parametrach trunku na kontrze, firmowy
kapsel. Średnia, sycząca piana, szybko
opadająca do zera. Barwa ciemno brązowa. W aromacie nuty jeżyny, jagody, czekolady, kawy, w tle stare drewno, pestka, lekka wanilia, destylat. Smak kwaśny, wytrawny, winny, lekko taniczny, ale jednocześnie palony, z nutą wiśni w czekoladzie, delikatna karmelową słodyczą, migdałem. Niska goryczka, lekka cierpkość, średnie do niskiego wysycenie, dość rzadkie, z ładnie ułożonym alko.
Cena: 4,65€
8-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz