Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 9 listopada 2016

Pinta - I’m so horny!

I’m so horny!, z browaru Pinta, uwarzony został w Browarze Zarzecze we współpracy z krakowską palarnią kawy Coffee Proficiency i jest to ciemny, niefiltrowany i pasteryzowany Espresso Lager o ekstrakcie początkowym 18% wag., alkoholu na poziomie 6,7 % obj. i goryczce 27 IBU. Sekretem intensywnego aromatu i smaku piwa jest "świeżo palona kawa odmian Adelante i Rio Azul z Gwatemali - dodawana dwukrotnie - podczas gotowania brzeczki oraz tuż przed rozlewem piwa do beczek i butelek. Czysty profil kawy to także efekt fermentacji w niskich temperaturach drożdżami lagerowymi szczepu S-189." W składzie ponadto: woda, słody jęczmienne Weyermann: pilzneński, monachijski typ I, Chit, słód pszeniczny czekoladowy, słoweński chmiel Styrian Golding. Na ratebeer - aż 95 punktów ogółem i 100 w stylu, co daje drugie miejsce w Top 50 ratebeer w kategorii Dunkler Bock. Warka do 26/07/2016.


Butelka 500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na etykiecie. Piana niewielka, średnio pęcherzykowa, szybko opada do zera. Barwa ciemno brązowa, nieprzejrzysta. Aromat zdominowany jest przez kawę, jakieś ciemne owoce, paloność... W smaku półsłodkie, kawowe, karmelowe, lekko owocowe w stylu nowofalowych kaw plus lagerowo pumperniklowe posmaki i niewielka kwaskowość od ciemnych słodów i kawy. Średnia palona goryczka fajnie kontrująca całość. Średnie, musujące wysycenie.


Bardzo przyjemne espresso w piwnej odsłonie, trunek dla sympatyków "małej czarnej".
Cena: 10,00zł

8-/10 pkt






Zakupione na Poznańskie Targi Piwne 2016.

Browar:
www.browarpinta.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz