Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

sobota, 26 listopada 2016

Doctor Brew - Barley Wine Brandy Barrel Aged

Barley Wine Brandy Barrel Aged z Doctor Brew, to oczywiście Barley Wine leżakowany w dębowych beczkach po Brandy, uwarzony kontraktowo w Browarze Bartek, zabutelkowany w niewielkiej ilości. Parametry i skład ma identyczne jak wersja podstawowa i BBA: alkohol 10,5% obj, ekstrakt 24% wag. i goryczka 80 IBU. W składzie woda, słód pilzneński, karmelowy, ekstrakt słodowy, amerykański chmiel Mosaic, Amarillo, Centennial oraz australijski Ella, drożdże górnej fermentacji. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, na ratebeer ocenione na 95 punktów ogółem i 79 w stylu. Data przydatności to 11/07/2016 (4 i pół miesiąca po terminie).


Butelka 330ml, czarna etykieta ze złotym nadrukiem, pełne dane o parametrach i prawie pełne o składzie (brak nazwy drożdży), zalakowany firmowy kapsel. Piana nieduża, nietrwała, barwa bursztynowa, opalizująca. Aromat dość subtelny, delikatny, ale przyjemny - odrobina kokosu, odrobina brandy, odrobina wanilii, do tego dojrzałe jasne winogrono, rodzynki w alkoholu i kandyzowane morele... W smaku też delikatne, półsłodkie, odrobinkę kwaskowe z brzoskwiniowym posmakiem, z waniliowo beczkowym finiszem. Goryczka średnia, migdałow alkoholowa, spore rozgrzewanie po przełknięciu. Wysycenie niskie, gładkie i aksamitne w odbiorze, nie gęste...


Dość dobre BW, bardzo "eleganckie", z subtelnym zaakcentowaniem beczki, choć alkohol nadal odrobinę za agresywny pomimo długiego okresu leżakowania. BW gdzieś pomiędzy wersją podstawową a Bourbon BA.
Ps.
Tak czy inaczej wolę konkretnego waniliowego czy kokosowego Bourbona niż nieco nijakie Brandy.
Cena: 17,60zł

7,5+/10 pkt







Zakupione we Wrocławiu w sklepie Piwnica: www.facebook.com/piwnica.sklep

Browar:
www.doctorbrew.pl





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz